לזוג שיודע שהוא בסיכון גבוה ללדת ילד חולה ישנן מספר אפשרויות למנוע זאת:
• אפשרות ראשונה, היא אבחון ובדיקה של העובר במהלך ההריון בבדיקת סיסי שליה או בדיקור מי שפיר. לבדיקות אלו יש סיכון נמוך להפלה (0.25% ו-0.1% בהתאמה).
בבדיקות אלו – ניתן לבדוק בצורה ודאית האם העובר חולה או בריא למחלה שהזוג בסיכון, ובמקרים של עובר חולה לשקול הפסקה של ההריון. חשוב להדגיש כי בדיקת מי שפיר סטנדרטית, ללא המידע של הזוג שהם בסיכון למחלה ספציפית, לא תבדוק את המחלה.
• אפשרות שניה, לזוגות שרוצים להמנע מהפסקת הריון, היא לבצע אבחון גנטי טרום השרשתי (PGD). באפשרות הזו – מבוצעת הפריה חוץ גופית. למעשה, מתבצעת בדיקה גנטית ב"טרום עובר", בביצית המופרית. בשלב של כ-8 תאים ניתן לדגום תא אחד ולבדוק האם הטרום עובר בריא או חולה לאותה מחלה שהזוג בסיכון לה, ולהשריש עוברים בריאים בלבד לרחם.
• אפשרות שלישית, לבצע בדיקות גנטיות לקראת שידוכים, או בתחילת הקשר, ושידוך יצא לפועל רק לזוגות שאינם נשאים לאותה מחלה. כך מראש בני זוג לא נכנסים למורכבות ודילמות אלו. אפשרות זו רלוונטית בחברות בהן זה מקובל.
לסיום, צריך לזכור שידע הוא כוח. ההחלטה האם, מתי, איפה ואילו בדיקות גנטיות לעשות היא החלטה אישית של בני הזוג, בהתאם לאמונה ולערכים שלהם, לאחר שרכשו את הידע הדרוש.
וחשוב לזכור כי יש מה לעשות! יש אל מי לפנות מקצועית והלכתית, ומצווה עלינו לעשות, במסגרת ההלכה, את כל הדברים מתקני העולם ומונעי הסבל והייסורים. אשר ברא א-לוהים – לעשות!