חל איסור על הפעלת מקווה שאין לו רשיון עסק, או מקווה שאינו יכול למלא את מלוא ההנחיות להפעלה בתקופת הקורונה
בטיחות הטובלות ובטיחותכן מבוססת על ציות להנחיות משרד הבריאות ומשרד לשירותי דת. חשוב לוודא קבלת הנחיות מעודכנות מהאחראיים להפעלת המקווה.
להלן הנחיות מרכזיות:
התנהלות הבלנית והמקווה
1. על נשים בבידוד נאסר להגיע למקוואות, וחשוב להבהיר במקווה שאסור לאישה מבודדת לטבול. האיסור חל על נשים שהגיעו מחו”ל, על מבודדות בגלל חולה מאומת, ועל כל מי שיש לה מחלת חום עם תסמיני נשימה.
אישה מחוסנת שבוע או יותר אחרי החיסון יכולה לטבול אפילו אם פגשה חולה מאומת, כיוון שאינה חייבת בידוד.
2. הבלניות ועובדות המקווה צריכות להיות ממוגנות במסיכת אף-פה, כפפות, ושטיפת ידיים במים וסבון.
3. על מפעילי המקוואות מוטלת החובה להפעיל מנגנון לויסות מספר הטובלות והנוכחות במקווה.
4. יש להקפיד על מרחק של שני מטרים לפחות בין אישה לאישה, כולל הבלנית והטובלת. חל איסור מפורש על מגע גופני בין השוהות במרחב המקווה.
5. חשוב להקפיד על ההנחיות לחיטוי מי המקווה, ולהקפיד על הכנסת חומרי חיטוי בכמות הנחוצה לעמידה בערכי החיטוי העליונים המותרים בתקנות. עם זאת, למען בטיחות הטובלות, יש להקפיד שלא להוסיף חומרי חיטוי מעבר לערכים עליונים אלו.
ערכי הכלור, העכירות וההגבה בבריכת הטבילה צריכים להימדד ולהיות מתועדים במועד פתיחת המקווה ולפחות פעם בשלוש שעות.
6. חובה לרוקן את בריכות הטבילה פעם ביום לפחות. במקוואות בהם קיים מסנן פעיל בתוך בור הטבילה, יש להחליף את המים פעם בשבוע לפחות, אך יש לנקות את אלמנט הסינון בכל יום.
7. יש להקפיד על חיטוי כל המשטחים לעיתים קרובות ולפחות פעם ביום. בחדרי השירותים והמקלחות, ימצאו בכל עת סבון ידיים, נייר לניגוב ידיים, נייר טואלט ופחי אשפה. ההנחיה היא לנתק מכשירים חשמליים לייבוש ידיים. המשטחים שיש לחטא כוללים אביזרים וציוד בשימוש נרחב ומשותף כדוגמת: כסאות, שולחנות, ידיות, מתגי תאורה, כפתורי הפעלה, מעקות, כיורים וכו’ ובכל משטח בו נוגעות הטובלות.
החיטוי יתבצע לאחר ניקוי המשטח במים וסבון, עם חומר חיטוי על בסיס כלור בריכוז 1000 מג”ל(2.5%-3% אקונומיקה) – להכנת התמיסה יש להוסיף 40 מ”ל כלור לליטר מים. לחילופין ניתן לחטא באמצעות תמיסת אלכוהול בריכוז של לפחות 70%, באמצעות ניגוב או התזה עד לייבוש.
8. יש להמליץ לנשים לבצע את כל ההכנות בבית, ולבצע בבית רחצה במים וסבון לפני הטבילה. עם זאת, במקרה שיש בכך צורך מותר לאפשר הכנה לטבילה במבנה המקווה, תוך הקפדה על מגבלות ההתקהלות, ועל ויסות הנוכחות במקווה באמצעות קביעת תורים מראש.
יש לנקות את חדרי הרחצה במקווה אחרי כל שימוש.
קיימות הוראות מפורטות של משרד הבריאות ביחס לכביסה.
9. יש להציב במקווה מתקנים לחיטוי ידיים במקומות נגישים ונראים לעין כגון: כניסה לבניין, מבואה לחדרי השירותים וכו’.
מכלי האשפה צריכים לכלול שקית אטומה הניתנת לסגירה, יש לפנות אותה למיכל אשפה מרכזי לפחות פעם ביום, כשהיא מכילה לכל היותר 75% מנפחה.
10. במקרה של אישה שיש לה מחלת רקע, או שמערכת החיסון שלה מדוכאת, כדאי שתטבול ראשונה לאחר החלפת המים. מומלץ להפנות אותה לברר עם הרופאים שלה שיש בכך הגנה מספקת למצבה.
11. בכל מקרה העולה מן השטח שאישה שנדרשת לשהות בבידוד טבלה או במקרה של חולת קורונה מאומתת שהסתבר שטבלה במקווה בשבועות האחרונים, יש לסגור את המקווה באופן מידי וליצור קשר עם אגף מבני דת במשרד לשירותי דת לצורך עדכון ולקבלת הנחיות להמשך טיפול. הנחיות אלו יאפשרו את פתיחת המקווה והנחיות נוספות יתקבלו ממשרד הבריאות.