כדי להכניס התקן יש צורך במרשם מרופאת הנשים, שבאמצעותו יש לקנות בבית מרקחת את ההתקן עצמו. בביקור חוזר אצל הרופאה תכניס הרופאה את ההתקן לרחם דרך הנרתיק וצוואר הרחם. בחלק מהמקרים נדרש תשלום נוסף עבור פעולת ההתקנה. העלות המיידית של ההתקנים מהסוגים השונים (ששונה מאד מהתקן להתקן) יקרה יחסית לאמצעי מניעה בטווח הקצר, אך בשימוש ארוך טווח בדרך כלל מדובר בעלות זולה יחסית לאמצעים רבים אחרים.
בנוסף לביקור אצל הרופאה כדי לקבל מרשם וכדי להכניס את ההתקן, מומלץ להיבדק שוב אחרי כמה שבועות על מנת לוודא שההתקן אכן נמצא במיקום שבו הוא אמור להיות.
על פי הפסיקה המקובלת על רוב הפוסקים, הכנסת ההתקן והוצאתו אינם אוסרים את האישה. דימום שנראה בעקבות ההליך הרפואי ביממה שלאחריו נחשב מבחינה הלכתית ל"דם מכה" ואינו אוסר. מסיבה זו, התזמון הטוב ביותר לביצוע הפרוצדורה מבחינה הלכתית, הוא בזמן שבני הזוג מותרים. אולם, אף שמבחינה רפואית הכנסת ההתקן אפשרית בכל זמן בחודש, רופאים רבים מבקשים לבצע את ההליך דווקא בסמוך לסופה של הוסת משום שאז צוואר הרחם פתוח יותר. מאחר ולא ניתן להתחיל בספירת הנקיים בלי בדיקת הפסק טהרה תקינה (אפילו אם ידוע לנו שיש סבירות גבוהה לדימום שאינו רחמי), מומלץ מאד להכניס את ההתקן או להוציא אותו רק אחרי שבוצעה לכל הפחות בדיקת הפסק טהרה תקינה, ובמידת האפשר גם בדיקת יום ראשון לנקיים. בדרך כלל ניתן יהיה לקבל הנחיות להמשך ספירת הנקיים עד לטבילה במועד, אפילו אם יופיע דימום בעקבות ההליך הרפואי.
בתקופה שלאחר הכנסת התקן, מכל סוג שהוא, הכתמות ודימומים בין וסתיים הם תופעת לוואי שכיחה. מבחינה הלכתית הכתמות ודימומים אלו אינם בהכרח אוסרים. לקראת הכנסת ההתקן מומלץ להתרענן בלימוד דיני כתמים. ניתן להיעזר בהמלצות המעשיות שבדף התנהלות לאור דיני כתמים כדי להימנע מלהיאסר כשאין בכך הכרח הלכתי. מומלץ שאישה שנאסרה ומנסה להיטהר בתקופה שהיא מתמודדת עם הכתמות תפנה לקבלת הנחיות הלכתיות אישיות מותאמות למצבה, כדי להצליח להיטהר בהקדם האפשרי.
התקני הנחושת אינם משפיעים על המערכת ההורמונלית כלל. המחזור החודשי ממשיך לפעול כסדרו, אך לעיתים יש שינויים שונים באופי הוסת. חלק מהנשים מדווחות על התארכות הוסת מדי חודש וחלק על התגברות עוצמת הדימום בזמן הוסת. בהתקנים הורמונליים, ההשפעה ההורמונלית היא בעיקר מקומית וגורמת אצל הרבה נשים להצטמצמות ואף להיעלמות הוסת, למרות שאצל רובן המוחלט עדיין מתקיים ביוץ.
חשוב לדעת שהתקן תוך רחמי אינו מונע הריון מחוץ לרחם, שכן הביוץ מתקיים כסדרו. במקרה שיש סיבה כלשהי לחשוד שיש הריון מחוץ לרחם, ובמיוחד במקרה שחשד כזה מלווה בכאב בטן עז בבטן התחתונה, חשוב להיבדק בדחיפות.
התקן שהוכנס באופן תקין לרחם אינו פוגע ברחם ואינו גורם לזיהומים תוך רחמיים, ולכן אין מניעה להשתמש בהתקן אצל נשים שטרם ילדו.
התקן תוך רחמי ללא הורמונים (IUD)